Najnowsze komentarze
    Tematyczne
    • Czym skorupka za młodu…
      Wszyscy doskonale znają znaczenie powiedzenia o nasiąkającej za młodu skorupce lub o Jasiu, który się w dzieciństwie czegoś nie nauczył, a potem jako dorosły już Jan tego nie umiał. Specjaliści …
    • Osobisty trener w warszawie
      Trener osobisty dla początkujących. Coraz więcej osób odkrywa zalety treningu na siłowni, korzystając z rozmaitych możliwości tego miejsca. Na początek najlepszy jest jednak osobisty trener w Warszawie można wybrać dla …
    • Kurs pierwszej pomocy
      Po co mi Kurs pierwszej pomocy?. Udzielanie pierwszej pomocy osobie, która dozna wypadku lub zasłabnięcia na ulicy lub w innym miejscu publicznym, jest nie tylko gestem miłosierdzia – jest naszym …
    Tagi

    postheadericon Witamina B6 kolejny powodem, aby dziś na obiad wybrać wątróbkę

    Witamina B6, inaczej pirydoksyna, występuje głównie w wątróbce, ale nie tylko. Możemy ją spotkać również w mięsie, drobiu, jajach, makreli, drożdżach a także licznych warzywach: zielonym groszku, kapuście, kalafiorze, marchewce, szpinaku i fasoli). Ponadto znajdziemy ją też w orzechach włoskich oraz orzeszkach ziemnych i w bananach. Dlaczego warto spożywać wyżej wymienione produkty? Właśnie ze względu na obecność w niej witaminy B6. Co natomiast ta witamina daje? Otóż bardzo dużo. Generalnie rzecz biorąc, poprawia nasze zdrowie. Zapobiega niekorzystnym dla organizmu zmianom w szpiku kostnym oraz układzie nerwowym (mam tutaj konkretnie na myśli drgawki). Jest też stosowana w leczeniu depresji, apatii oraz bezsenności. Można powiedzieć, że ogólnie poprawia nasz stan psychiczny i dodaje nam energii. Jednak uważajmy. Maksymalna bezpieczna dzienna dawka wynosi 100 miligramów. Jej przekroczenie grozi przejściowymi problemami z układem nerwowym, takimi jak drżenie kończyn, trudności w poruszaniu się oraz mrowienie.

    Leave a Reply